Olej kokosowy kontra próchnica zębów
Olej kokosowy kontra próchnica zębów?
Większość oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy – ten w ludzkim organizmie kwas laurynowy zamienia się w monolauryn, który wykazuje silne właściwości antywirusowe, antygrzybiczne, antybakteryjne. Substancja ta pozwala budować odpowiednie bariery ochronne organizmu wspierające odporność. W przeciwieństwie jednak do antybiotyków, olej kokosowy i zawarty w nim kwas laurynowy nie zabijają całej flory bakteryjnej – nie ma więc obaw, że utracimy naszą odporność po terapii, tak jak w przypadku antybiotykoterapii.
A w przypadku zębów i dziąseł olej kokosowy ma następujące właściwości:
- Dzięki zawartości kwasu kaprylowego skutecznie niszczy szczepy drożdżaka Candida albicans odpowiedzialnego za zakażenia grzybicze w jamie ustnej.
- Również dzięki zawartości kwasu kaprylowego skutecznie niszczy bakterie Streptococcus mutans, które są głównymi winowajcami powstawania próchnicy.
- Codzienne płukanie ust olejem kokosowym pomaga w utrzymaniu higieny dziąseł, wzmacnia je i usuwa krwawienie, jednak nie zastępuje regularnych wizyt u stomatologa i nie zapobiega odkładaniu się kamienia, jeśli pijemy kawę, herbatę czy zioła.
- Wykazuje pewien efekt wybielający dla zębów, jednak nie są to tak spektakularne różnice jak podczas zabiegów profesjonalnych wybielania zębów lampą Beyond w gabinecie przez lekarza stomatologa.
- Ostatnie badania wskazują że posiada właściwości zatrzymujące, a nawet cofające zmiany próchnicowe!
Ale… jest kilka warunków: musi być nierafinowany, tłoczony na zimno i musi być częściowo strawiony (poddany działaniu enzymów trawiennych, np. tych znajdujących się w ślinie).
Poza tym sam olej kokosowy zawiera sporo naturalnych antyoksydantów, które uchronią organizm przed nadmiernym szkodliwym działaniem wolnych rodników – opóźnią proces starzenia i sprawią, że nie będziemy musieli martwić się tak dużą ilością zmarszczek!