Ksylitol zamiast cukru
Ksylitol zamiast cukru
Ksylitol wykazuje silne właściwości zdrowotne dla jamy ustnej i pomoc w zapobieganiu próchnicy zębów – tak wskazują liczne badania.
Jednym z najważniejszych powodów próchnicy i chorób dziąseł są bakterie Streptococcus mutans.
Bakterie te żywią się glukozą z dostarczanego przez nas pożywienia. Zastępując cukier ksylitolem redukujemy dostępna pożywkę dla szkodliwych bakterii. Co więcej bakterie mimo że go nie trawią napychają się nim. Wtedy nie są już w stanie pożywić się glukozą i umierają z głodu. W efekcie prowadzi to do przerwania cyklu wytwarzania nowych bakterii i kontroli ich ilości na odpowiednim, nie zagrażającym zdrowiu, poziomie.
Ksylitol ma także inne korzyści stomatologiczne :
- Zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co jest dobre dla zębów i może również ochronić przed osteoporozą.
- Zwiększa produkcję śliny. Ślina zawiera wapń i fosforany, które odżywiają i pomagają w remineralizacji zębów.
- Zmniejsza odkładanie się płytki nazębnej, a tym samym chroni przed rozwojem chorób dziąseł i przyzębia.
- Zmniejsza kwasowość śliny, szybko przywracając pH śliny do prawidłowego poziomu, co prowadzi do mniejszej degradacji szkliwa zębów.
- Pomaga również zwalczać drożdże Candida albicans, zmniejszając szansę rozwoju zakażeń grzybiczych w jamie ustnej.
W jednym z badań, stosując słodzone ksylitolem gumy do żucia, obniżono stężenie szkodliwych bakterii o od 27% do nawet 75%, bez wpływu na pożyteczne bakterie. Inne badania z kolei wykazały, że zastępując cukier ksylitolem lub dodając go do codziennej diety, można zmniejszyć ubytki i próchnicę zębów od 30% aż do 85%.
Ponieważ stan zapalny leży u podstaw wielu chorób przewlekłych, zmniejszenie zapalenia dziąseł i płytki nazębnej bez wątpienia ma korzystny wpływ również na resztę ciała.
Ksylitol – skutki uboczne, przedawkowanie:
Ksylitol jest zwykle dobrze tolerowany, może jednak po spożyciu większych ilości być przyczyną problemów trawiennych (biegunki, wzdęć).
Ksylitol – przeciwwskazania
Zaleca się ostrożnie stosować ksylitol u osób z:
– zespołem jelita drażliwego,
– nietolerancją na FODMAPs.